Tomatensaus

Heerlijk verse tomatensaus!
Makkelijk en gezond!

Ik maak dit meestal de avond ervoor en in een grote hoeveelheid voor in de vriezer.
Je kunt uiteraard ook rundergehakt toevoegen voor Bolognesesaus. Voor de gezondere versie kun je kiezen voor volkoren pasta en een lekkere salade erbij! Eet smakelijk!

Met ons ultieme recept en moeilijk is het niet. Er kan namelijk niets op tegen een homemade tomatensaus, waarvan de geur alleen al je het water in de mond doet lopen. En op het recept van deze basissaus kun je volop variëren door de ene keer extra kruiden toe te voegen voor een kruidige variant en de andere keer een Spaanse peper voor een pittige saus. Alles kan.

Pel en snipper 1 grote teen knoflook en 1 ui. Verhit een flinke scheut olijfolie in een braadpan en bak de ui en de knoflook zachtjes zodat het heerlijk begint te ruiken.

Voeg een theelepel gedroogde oregano, een theelepel gedroogde basilicum en een mespunt tijm toe (je mag ook verse kruiden nemen) en bak dit een paar seconden mee. Voeg nu 2 blikken hele gepelde tomaten (of 1 kilo verse tomaten in stukjes) toe en laat ze op een laag vuur meepruttelen.

Voeg 1 mespunt suiker (dat doet echt veel voor de smaak, vervang het eventueel door honing) en 1 eetlepel rode balsamicoazijn toe en laat de tomaten minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen. Langer mag, maar dan wel in de gaten houden dat de saus niet te veel indikt. Eventueel kun je dan nog wat water (of een beetje rode wijn) toevoegen en nog even door laten pruttelen.

Als de tomaten niet helemaal kapot koken, maak je ze fijn met een vork. Maak de saus op smaak met een beetje zout en peper en een scheut lekkere olijfolie.

Tips
  • Serveer deze saus bijvoorbeeld over pasta met stukjes (buffel)mozzarella of wat dacht je van deze saus bij gebraden kip of gehaktballetjes
  • De saus is ook een prima basis voor een bolognesesaus of lasagne

Bron: https://www.puurgezond.nl/eet/hoe-maak-je-tomatensaus/